Træning

Få en bedre tid på din triatlon – 6 tips til en endnu bedre løbstid

Triatlon er en sportsgren bestående af tre forskellige discipliner; svømning, cykling og løb. Det kræver derfor en stor alsidighed som atlet for at være god til triatlon.

Dyrker du triatlon, men synes du, at din udvikling inden for sportsgrenen er stagneret? Her kommer seks gode råd til, hvordan du opnår en endnu bedre løbstid.

1. Hav styr på dine skift

Det særlige ved triatlon er, at du skal have styr på tre forskellige discipliner. Det kan være svært nok i sig selv at skulle mestre tre sportsgrene, men det kræver ovenikøbet også, at du er god til at skifte mellem dem. Det fungerer jo ikke sådan, at tiden stopper, når du kommer op af vandet, og først starter igen, når du sidder på cyklen.

Tiden tikker hele vejen igennem, og derfor er det vigtigt, at du kan skifte hurtigt fra den ene disciplin til den næste – både fysisk og mentalt. Derfor kan det være en god ide at øve overgangene fra den ene disciplin til den næste helt lavpraktisk. Hvordan kommer du nemmest ud af våddragten og i cykeltøjet i stedet?

Det er træls at miste tid på disse skift, og derfor kan det godt betale sig at indarbejde nogle gode rutiner, så du bare kører helt på rutine, når du befinder dig i disse skift.

2. Bliv klar over dine styrker og svagheder

Du kan ikke være lige god til alle discipliner, og der handler derfor om at stå ved dine styrker og svagheder. Måske er du enormt skarp til at svømme, men du begynder altid at halte lidt bagud, når du sætter dig op på cyklen.

Så er det der, du skal sætte ind. Du er aldrig bedre end dit svageste led, og derfor handler det om at forbedre dit svageste led. Det kan godt være, at du aldrig bliver en mester til at cykle, men du kan altid blive bedre og mere komfortabel på cyklen.

3. Sæt et klart mål

Hvis du ønsker en bedre løbstid, kan det være en god ide at sætte et helt konkret mål. Hvis du bare ønsker at blive bedre og hurtigere, bliver det for ukonkret, og du kan ikke lave en plan.

Man kan altid blive bedre og hurtigere, og derfor er det vigtigt, at du sætter nogle konkrete og realistisk mål, som du kan stræbe efter. At have mål skaber motivation, og det giver dig muligheden for at følge dine forbedringer tæt.

4. Følg et træningsprogram

Når du har sat dig et mål, er det en god ide at lægge en plan for, hvordan du opnår dette mål. Dette kan gøres gennem et træningsprogram.

Det hjælper nemlig ikke bare at øge volumen og intensiteten af din træning, som du nu lige synes og føler for. Hvis du ønsker en egentlig forbedring, skal du følge et træningsprogram som både tager højde for dit mål og din krop.

Der findes mange træningsprogrammer på nettet, som du kan bruge eller søge inspiration i, og ellers er det også muligt at få tilrettelagt dit eget program.

På den måde får du et program, der passer bedst til dig selv med udgangspunkt i din nuværende form i forhold til det mål, du har.

5. Fyld din krop med den rette kost

Når du træner meget, er det vigtigt, at du fylder kroppen med den rigtige kost. Det er svært at komme i god form, hvis du ikke spiser noget, der er nærende og sundt. Det kan især være en god ide at sætte sig ind i, hvad du skal spise lige inden og efter din træning. Når du dyrker triatlon, er du ofte aktiv i længere tid ad gangen, og derfor er det en god ide at være fyldt godt op med kulhydrater, da de bliver omsat til energi mere effektivt end både fedt og protein.

Derfor kan det for eksempel være en god ide at spise en kartoffelmad eller en portion havregrød, inden du træner. Også efter træningen er det en god ide med kulhydratrig kost. Det kan du læse mere om i vores indlæg her >>

Derudover skal du tænke over at få proteiner, men det her er det vigtigt, at dit proteinindtag er spredt ud over hele dagen, og så skal du også spise det rigtige fedt. Her skal du være opmærksom på, at du får nok omega-3 fedt, som du blandt andet kan få ved at spise fisk.

At finde frem til, hvad der er den rigtige kost, kan godt være lidt af en jungle, og derfor kan det være en god ide at alliere sig med en madplan, der hjælper dig med at sørge for, at du indtager de rigtige mængder af kulhydrater, proteiner og fedt.

6. Invester i det rette udstyr

Når du dyrker triatlon, er der en række forskelligt udstyr, som du skal bruge. I svømmedelen skal du bruge en våddragt, en badehætte og et par dykkerbriller. I cykeldelen skal du bruge en god cykel, cykelsko og cykelhjelm, og i løbedelen er det vigtigt med et par gode løbesko. For alt dit udstyr skal det gælde, at det sidder godt.

Det kan gøre en verden til forskel, at du har en våddragt, som du føler sig tilpas i, og som sidder godt på din krop, og at du har et par løbesko, som støtter godt op om din fod, når du løber.

Selvom det kan virke som meget udstyr, og selvom regningen hurtigt kan løbe op, så kan det godt betale sig at investere i godt udstyr, da det kan sikre dig en endnu bedre triatlon oplevelse. 

Måske kan du også lide