Træning

Introduktion til Airbikes – hvad er det, og hvordan kan du bruge dem i din træning?

Har du nogensinde undret dig over, hvad forskellen er på en airbike og en almindelig kondicykel? Overvejer du måske at anskaffe dig en airbike til dit home gym. En air bike kaldes også en lufycykel og bruges for eksempel af folk, som dyrker crossfit. Det er en kardiomaskine, som virkelig får pulsen op og køre. Så hvis du leder efter en effektiv træningsform, så er en airbike lige sagen. 

Vil du gerne vide mere om airbikes og, hvordan du kan bruge dem i din træning? Så tag og kig med i denne artikel.

Airbikes kort fortalt

En airbike ligner ret meget en normal motionscykel, men den adskiller sig ved at bruge en ventilator til at skabe modstand – derfra navnet airbike eller luftcykel.

Man bruger en airbike som en helt almindelig cykel, men i stedet for et hjul, som skaber modstand, så er det en ventilator, hvilket gør det sværere at træde i pedalerne. Derudover aktiverer en airbike hele kroppen ved, at den også har håndtag til armene, som du skal skubbe til. Pedalerne og håndtagene bevæger sig uafhængigt af hinanden, så du du får trænet hele kroppen på samme tid.

Airbike er det oplagte redskab til dit homegym

Airbikes er blevet super populære at bruge som et redskab til dit homegym. Det skyldes blandt andet at de ofte er mindre, kompakte og støjsvage. Derudover så er de skånsomme over for leddene. De belaster ikke knæ og ankler på samme måde som en motionscykel gør, og derfor er det et nemt redskab at bruge, selv hvis du har begrænsninger eller er nybegynder med din træning.

En airbike er også meget lettere end en almindelig cykel, da den er lavet af plastik og aluminium. Derfor er den nem at flytte rundt på, hvis du for eksempel bor i en lille lejlighed. 

Hvordan kan man træne med en airbike

En airbike er nem at træne med, selvom du er nybegynder. Det kræver ikke andet end, at du træder i pedalerne og skubber i håndtagene, så er du allerede godt i gang. Du bestemmer selv, hvordan træningen skal forløbe. Hvis du bare vil cykle en kort hyggetur, så kan du tage 10-20 minutter på din airbike i et roligt tempo. Hvis du gerne vil have en intens træning, så kan du forsøge dig med interval cykling, distancecykling eller sprint, hvor du kommer helt op og står i sædet. 

Du kan selv indstille modstanden på din airbike, så den passer til dig niveau. Hvis det er første gang, at du bruger en airbike, så kan du starte stille og rolig ud, og langsomt intensivere dit niveau i takt med, at du bliver bedre. 

Sådan får du den bedste træning

Nogen mener at hjemmetræning næppe kan blive lige så intens, som den træning, man foretager sig i fitness – dette passer dog ikke, hvis du har en airbike. Airbikes bruges flittigt af crossfittere og professionelle atleter, så det siger noget om den træningsform, som du kan forvente at opleve. 

For at få det bedste ud af din træning er det vigtig, at du starter stille og rolig ud. Få varmet grundigt op, før du går i gang med at skrue op for intensiteten. Efter 5 minutters let opvarmning kan du øge intensitetniveauet, så det bliver hårdere at træde i pedalerne og trække i håndtaget.

Når du har fundet en god rytme, så er det bare om at holde ved. En tur på en airbike på 20-30 minutter er rigelig med kardiotræning for en dag. Husk at afslutte træningen med at køle ned i langsomt tempo i 5 minutter, så din puls langsomt kan falde til ro. 

Kend dine grænser og pas godt på din krop

Det kan godt være fristende at starte hårdt ud på sin nye airbike og virkelig mærke, hvordan det syrer i benene. En airbike er også god til ikke at overbelaste ledende, men det betyder ikke, at man ikke kan komme slemt til skade. Pas på med at presse dig selv for meget, når du cykler. Det er vigtig, at du kender din krop og dine grænser, så du ikke får overbelastet dine led. Hvis dine knæ eller ankler begynder at gøre ondt så tag hellere en pause.

Måske kan du også lide