Træning

Squat med elastisk – fordele og ulemper ved at bruge elastik i sin squattræning

Squats er på en og samme tid en forhadt og elsket øvelse. Hadet fordi den er så hård, og elsket fordi den er uendelig god for mange ting. Med en veludført squat træner du hovedsageligt den store baldemuskel samt lårene, men derudover rammer du også ryg, mave og knæhaser samtidig med du effektivt forbedrer din koordinationsevne og balance.

Det lyder jo næsten til at det ikke kan blive bedre, men kan det? Ja, nogle vil påstå at du ved at træne med en elastik om dine hofter eller dine knæ vil kunne træne baldemusklen endnu mere effektivt, da presset fra elastikbåndet tvinger musklen til at arbejde hårdere.

Men der er både for og imod denne påstand, såkaldte fordele og ulemper og dem kigger vi lidt nærmere på her eller find mere information ved at klikke her.

Fordelene ved at træne squats med elastik

Det er altid godt at starte ud med det positive, så derfor får du her en gennemgang af hvad fordelene ved at bruge elastik, når du træner squats, er.

 • Modstand under hele dit squat – Med et elastik om benene vil du under hele dit squat skulle spænde, både på vej ned og på vej op. Ligeledes vil du også pr. automatik spænde mere mellem hvert enkelt squat, så du på den måde hele tiden provokerer musklerne til at arbejde.

 • Bestem selv modstanden – alt afhængig af hvor du er i din træning, hvor fit du er og hvor meget styrke du har fået opbygget kan du selv bestemme modstandsstyrken på dit træningselastik da de kommer i mange forskellige varianter. Typisk mellem 2-68 kilo.

 • Skånsom træning – en mere skånsom træning betyder at du hurtigere kan restituere og genoptage træningen, samt risikoen for skader minimeres.

 • Optimal træning – Et elastikbånd kan give dig en god støtte og en bedre holdning under udførelsen, og dermed får du også mere ud af øvelsen

 • Træn billigt – Et elastik er ikke den store investering, og du kan altså komme i gang med at træne for meget lidt penge

 • Træn hvor du vil – Det er ikke elastikken der kommer til at fylde mest i din taske når vi taler træningsudstyr, faktisk kan du nemt have et elastik med overalt, og altså træne hvor du vil og når du vil.

 • Flere muligheder – Du har faktisk mange muligheder for at udføre squats med elastikker på forskellige måder, alt efter hvilket resultat og hvilken øvelse du vil have.

Ulemper ved at bruge elastik til squat

Listen med ulemper ved at bruge elastik til squats bliver ikke lige så lang som listen med fordele, og om det er egentlige ulemper eller ej er faktisk op til dig

 • Det kræver øvelse – For at elastikken skal gøre en forskel skal den placeres, og bruges korrekt, det kræver en smule øvelse, men det gør næsten alle nye styrketræningsøvelser jo også.

 • Vælg det rigtige elastik – Har du aldrig trænet med elastik før, så kan det være lidt en balancegang at finde det elastik der har den helt rigtige modstand.

 • Skånsom træning – Ja, det kan jo både være en fordel og en ulempe, men træning med elastik frem for med vægte er mere skånsomt, som også beskrevet under fordele, men da opbygning af muskler også involverer at de små fibrene i musklen faktisk rives i stykker, så vil muskelopbygningen foregå mere langsomt

 • For de forfængelige kan det virke knapt så cool at stå nede i fitnesscentret med sit orange elastikbånd, frem for en 50 kg’s vægt på nakken og squatte.

  Det kan måske virke som en tåbelig ulempe at nævne, men ikke desto mindre er det sådan at øvelser kun virker hvis de bliver udført, og kan man ikke få sig til at stå blandt andre mennesker og squatte med en elastik, ja så udebliver effekten.

Find dine favoritter

Som sagt, så er den bedste squat, den der bliver lavet. Derfor er det vigtigste at du finder ud af hvilke squats du bedst kan lide, om det er med vægte, elastik, gående eller stående squats er sådan set underordnet.

Foretrækker du at lave dine squats derhjemme så er elastikken en utrolig god hjælp til når den regulere squat bliver en tand for nem. En anden mulighed er vægte, og her kan en squat rack også være lækker at have stående. Den gør det nemmere at udføre dine squats med vægt korrekt, og du undgår akavede starts-stillinger m.m.

Måske kan du også lide